Craniosacraal betekent dat de schedel (cranium) en het heiligbeen (sacrum) samen met de hersen- en ruggenmergvliezen (bindweefsel) een eenheid vormen.
Ook in de rest van ons lichaam zit bindweefsel, dat als een elastisch web alles met elkaar verbindt. Elke zenuw, elk orgaan, elk bloedvat is bekleed met bindweefsel dat daarmee een bindende factor is in ons lichaam. Het beschermt, geeft steun en houdt alle onderdelen bij elkaar en van elkaar gescheiden.
Het is belangrijk dat het bindweefsel kan meebewegen tijdens onze bewegingen, zoals lopen, zitten en sporten, werken en zelfs ademen. Daar waar het bindweefsel niet meer voldoende kan meebewegen, ontstaan vroeg of laat
problemen.
Trauma’s zoals een ongeluk of operatie, stress en emotionele gebeurtenissen van bijvoorbeeld verlies, verdriet, angst en boosheid kunnen verstoringen in de beweeglijkheid van het bindweefsel veroorzaken. Een gevolg hiervan kunnen fysieke klachten zijn, maar kan je ook het gevoel geven niet lekker in je vel te zitten.
Het uitgangspunt van de Craniosacraal therapie is dat het lichaam het vermogen heeft om zichzelf te herstellen.
De craniosacraal therapeut ziet het lichaam, ziel en geest als een geheel met het bindweefsel als verbindend element. Door dit weefsel van de voeten naar de schedel te volgen, voelt de therapeut waar de verstoringen zitten. Met zachte aanrakingen en subtiele technieken zal het weefsel ontspannen. Dit gaat soms gepaard met een fysieke en/of emotionele ontlading wat daarna ontspanning als resultaat heeft. Het bindweefsel krijgt weer zijn ruimte en beweeglijkheid, waardoor het lichaam de mogelijkheid krijgt zich zelf te gaan herstellen.